Salată de varză de inspiraţie asiatică


Aveam prin frigider o jumătate de varză pe care m-am gândit să o transform într-o garnitură la un grătar de porc. Este super uşoară de făcut şi super gustoasă. 

Ingrediente:
• o jumătate de varză tocată
• 2 morcovi tăiaţi beţişoare
• ceapă verde
• ardei iute (eu am pus roşu uscat)
• 2 căţei de usturoi
• sos de soia


Se călesc în ulei varza, morcovii, usturoiul şi ceapa verde până se înmoaie legumele, se adaugă ardeiul iute şi sosul de soia. Se mai lasă la foc încet câteva minute, amestecând din când în când. Sosul de soia este destul de sărat astfel că nu e nevoie adăugaţi sare, poate un pic de piper.
Noi am păpat-o caldă cu grătar de porc.


Să aveţi poftă bună!! 

Tort de mere


Ingrediente:
• 4 ouă
• 7 linguri de zahăr
• 4 linguri de făină
• 1 plic de praf de copt
• 1 plic de zahăr vanilat 
• 5 mere potrivite
• unt
• ulei 
• scorţişoară şi nucşoară

Merele se curăţă, se taie felii groase şi se pun într-un vas cu apă sau se stropesc cu zeamă de lămâie pentru a nu se oxida.
Într-o tigaie se pun la caramelizat 3 linguri de zahăr, se adaugă o linguriţă de unt şi se pun feliile de mere (şterse în prealabil de apă). Se amestecă pe foc până merele se înmoaie şi se caramelizează.



Ouăle se separă. Albuşurile se bat cu mixerul împreună cu 4 linguri de zahăr, iar gălbenuşurile se amestecă cu un pic de ulei, ca pentru maioneză.

 

Se amestecă uşor prin răsturnare albuşurile, gălbenuşurile, făina, un pic de scorţişoară, nucşoară, zahărul vanilat şi praful de copt. Se toarnă într-o formă rotundă de tort, unsă bine cu unt sau margarină. Deasupra aluatului se pun feliile de mere caramelizate, bucăţele de unt şi zahăr amestecat cu scorţişoară.

 

Se coace la foc mediu în cuptorul încălzit în prealabil aproximativ 30-40 minute (pe încercate). După ce am scos tortul l-am însiropat cu sosul de zahăr caramelizat ce rămâne de la mere. Este delicios servit cu frişcă. 


Să aveţi poftă bună!!

Ciorbă de fasole boabe cu afumătură


Cred că nu mai este nimic în plus de adăugat la descrierea unei farfurii aburinde de ciorbă de fasole boabe cu ceapă roşie....şi cu afumătură!!! 
Să vă spun cum o fac eu.

Avem nevoie de: 
• fasole boabe pusă la înmuiat de cu seară (să nu adormim până fierbe)
• o bucată de afumătură (ciolan, kaiser etc)
• 3 morcovi
• ceva albitură (ţelină, păstârnac, pătrunjel)
• o ceapă albă 
• condimente (cimbru, foi de dafin, vegeta şi boia)
• pastă de ardei şi bulion 

 

Am pus fasolea şi bucata de afumătură la fiert, le-am schimbat apa de 2 ori, am curăţat morcovii, albitura şi ceapa şi le-am tocat. Când fasolea e aproape fiartă am adăugat legumele, vegeta şi frunzele de dafin, iar carnea, dacă e gata, am scos-o din supă, am desprins-o de pe os şi am mărunţit-o. 
Când sunt gata fierte şi legumele am turnat bulionul şi pasta de ardei. Boiaua se presară peste supă şi se mai dau câteva clocote. La final am pus înapoi carnea în ciorbă şi am presarat cimbru, sare şi piper. 
Se papă musai cu ceapă roşie şi smântână...


şi de preferinţă, în doi :)), dacă tot e Dragobetele.


Să aveţi poftă bună!!



Tocăniţă de pui şi ciuperci


Aseară mi s-a pus pata pe o tocăniţă de pui cu smântână, dar nu m-am răbdat şi am pus şi o mână de hribi congelaţi. Servită cu mămăligă caldă... mmm..delicioasă!!!
Deci, avem nevoie de:
• un piept de pui
• câteva ciuperci
• un morcov
• smântână
• făină
• pătrunjel verde
• 1 ceapă şi 1 căţel de usturoi 
Am călit ceapa, morcovul şi usturoiul tocate, apoi carnea de pui, am presărat puţină boia pentru culoare :), dar e opţională, am completat cu apă şi le-am lăsat să fiarbă la foc mic.
Când carnea şi ciupercile sunt gata fierte, am amestecat separat făina, smântâna şi zeama din tocăniţă (turnată puţin câte puţin să nu se facă cocolaşe) şi le-am turnat înapoi peste carne şi ciuperci. Le-am lăsat pe foc până se îngroaşă sosul. Am pus sare, piper şi pătrunjelul verde.
Să aveţi poftă bună!! 




Tocăniţă de porc cu găluşte aromate


Ştiu, e tradiţională, e cu carne de porc... dar e delicioasă şi săţioasă.
Avem nevoie de:

• pulpă de porc tăiată fâşii sau bucăţele
• vreo 6 cartofi
• o ceapă şi 3 căţei de usturoi
• boia, bulion, pastă de ardei
• cimbru şi oregano uscat
• pentru găluşte: 1 ou, făină şi oregano uscat

Călim ceapa, usturoiul şi apoi carnea, presărăm o jumătate de linguriţă de boia dulce de ardei şi puţin cimbru, adăugăm apă cât să acopere carnea şi o lăsăm la foc mic să fiarbă.
Cartofii curăţaţi de coajă îi tăiem bucăţi şi îi adăugăm în tocăniţă când carnea e aproape fiartă. 
Separat, amestecăm oul cu făina şi cu oregano, până obţinem un aluat dens. Dacă e prea tare adăugăm un pic de apă sau, dacă e prea moale, mai puneţi nişte făină.
Găluştele se pun în tocană cu ajutorul a 2 linguriţe să le putem cât de cât modela (se trec de pe o linguriţă pe alta, rotunjindu-le pe cât se poate). Să nu faceţi găluştele prea mari că oricum se umflă prin fierbere. 
La final,  se presară restul de cimbru, oregano, pasta de gogoşari,  sare şi piper. Cu salată de sfeclă roşie e de nota 10 :)).


Să aveţi poftă bună!! 



Sandwich cu jambon


Dacă nu mai ştiţi ce să mâncaţi la servici, vă dau o idee: sandwich cu multe bunătăţi - pe lângă felii de jambon conţine pastă de gogoşari, pastă de hrean, măsline, o roşie, un castravete, brânză rasă amestecată cu mărar verde (opţional), măsline verzi şi unt.


Am început cu o baghetă tăiată în patru, unsă cu unt şi un pic de pastă de gogoşari. Pe feliile de baghetă am pus jambonul cu pasta de hrean,


 apoi brânza rasă, mărarul, roşia, castravetele şi măslinele tăiate felii.


Am suprapus feliile şi am păpat sandwich-ul cu salată de roşii şi castravete.


Să aveţi poftă bună!! 

Salată de cartofi cu gogoșari murați


Salata asta am facut-o în 2 timpi și 3 mișcări. Să vă explic cum: am luat câțiva cartofi (vreo 5) și i-am pus să fiarbă în coajă. Separat am tăiat solzișori o jumătate de ceapă și un gogoșar murat.


Am curățat de coajă cartofii fierți și i-am tăiat cubulețe. Peste ei am adăugat ceapa, gogoșarul, sare, piper și puțin ulei. Am amestecat toate ingredientele, le-am lăsat puţintel deoparte să se înmoie ceapa și gata salata.
Noi am păpat-o cu castraveţi muraţi şi cârnăciori.


Să aveţi poftă bună!! 


Ciorba de varza cu afumătură (Lușcoș)

Aceasta, dragii mei :)), este o ciorbă delicioasă și hrănitoare, numai bună pentru zile friguroase.


Eu care sunt mare amatoare de supe (sufăr de sete dacă nu am supă sau ciorbă), în săptămâna care tocmai se încheie nu am apucat să pap nici măcar o lingură de zamă, cum se zice pe la noi. Așa că ieri am recuperat cu ciorba de față.

Ingrediente:
• o bucată de afumătură (ciolan, coaste sau ce aveți) 
• o jumătate de varză potrivită (pentru papa la 2 persoane e suficient)
• o ceapă
• un morcov și un păstârnac
• bulion sau roșii din conservă 
• mărar proaspăt și cimbru

Am tocat varza și ceapa, iar morcovul și păstârnacul le-am tăiat cubulețe.

 

Carnea am pus-o la fiert în apă rece (am schimbat apa de două ori să scot sarea în exces), am spumat-o de câte ori a fost nevoie, apoi, când carnea e aproape gata, am adăugat varza, legumele și un pic de cimbru uscat.
Când toate au fiert, am adăugat bulionul, un pic de boia, sare, piper, mărarul tocat și cimbru. 
Noi am păpat-o cu smântână și mărar presărat. O bunătate!!!

   
Să aveți poftă bună!! 

Ciorbă de fasole verde și ciuperci

Combinația de fasole verde și ciuperci m-a surprins plăcut când am mâncat prima dată o astfel de ciorbă la o tanti din Maramureș, mai exact din Cavnic. Așa că m-am decis  acum câteva zile să o încerc. Este foarte gustoasă și sățioasă, numai bună pentru vremurile de afară.

Ingrediente:
• o pungă de fasole verde congelată
• o mână de ciuperci tăiate 
• o bucată de afumătură
• zarzavaturi pentru ciorbă (morcovi, ceva albitură, o ceapă)
• roșii din conservă sau bulion
• ceapă verde (opțional) 
• 2-3 căței de usturoi

Pe scurt, am pus afumătura la fiert în apă rece, i-a schimbat apa de 2 ori pentru a mai scoate sarea din ea, apoi, când carnea e aproape fiartă, am adăugat fasolea, ciupercile și zarzavatul tăiat. 
Când s-au fiert și legumele am pus roșiile sau bulionul, un pic de boia (se poate face și un mic rântaș, fiecare cum preferă), se mai dă un clocot și la final se adaugă sare, piper, frunze de leuștean și țelină. Cățeii de usturoi i-am pisat și i-am adăugat și pe ei în ciorbă. Se servește cu smântănă și ceapă verde.
Să aveți poftă bună!! 

Penne cu ficăţei de pui


Nu prea îmi găsesc cuvintele, datorită unei tuse care mă chinuie, aşa că vă descriu succint ce am păpat noi aseară.
Am cumpărat o tavă de ficăţei de pui, o cutie de roşii şi o pungă de penne. Am tăiat felii 2 cepe şi 2 căţei de usturoi, le-am călit în puţin ulei, apoi am adăugat ficăţeii şi i-am lăsat să prindă puţină culoare. 
Cutia de roşii am turnat-o peste aceştia, am presărat puţină boia şi am lăsat mâncarea să fiarbă la foc domol până au fiert şi pastele. Se presară pătrunjel verde, sare şi piper.


Să aveţi poftă bună!!

Spanac cu ouă ochiuri


Sunt convinsă că mulţi adoră spanacul (eu sunt printre cei mai mari fani, doar am crescut cu Popeye Marinarul!!!). Deşi îmi place cel proaspăt, am făcut un compromis cu cel congelat (ce să fac dacă afară sunt multe grade cu minus şi de abia acum ursu' şi-a scos nasul din bârlog?).

Ingrediente:
• 500g spanac congelat
• o ceapă
• 5 căţei de usturoi
• o cană cu lapte
• 3 linguri de smântână
• ouă 
• sare şi piper

Spanacul se opăreşte în apă fiartă pentru câteva minute şi se scurge. Separat, se căleşte ceapa şi 3 căţei de usturoi mărunţiţi, se adaugă spanacul, laptele şi un pic de apă (în funcţie de cât sos doriţi să aveţi în farfurie) şi se lasă la fiert la foc mic pentru câteva minute, mestecând din când în când. 

 

Smântâna şi restul de căţei de usturoi pisaţi se adaugă în mâncarea de spanac.


Am pus sare, piper şi am prăjit într-o tigaie câte 2 ouă pentru fiecare (în poză am pus doar un ou, celuilalt binenţeles că i s-a spart gălbenuşul). 


Să aveţi poftă bună!! 

Salată de vinete


Dragilor mi s-a făcut dor de o salată de vinete cu maioneză aşa că am acţionat în consecinţă.
Am cumpărat 2 baghete de pâine neagră, nişte roşii, am decongelat o pungă mică de vinete şi am făcut o maioneză dintr-un gălbenuş de ou. Şi, să nu uit, am tocat şi o jumătate de ceapă.

Am amestecat vinetele, ceapa şi maioneza. Baghetele tăiate în jumătate se ung cu salată şi se servesc cu roşii. Hmmm...yammy!!


Să aveţi poftă bună!!