Prăjitură cu foi cu miere de albine


E una din prăjiturile mele preferate, fie că e cumpărată sau făcută în casă.E foarte ușor de făcut, deci v-o recomand cu drag.

Ingrediente:
• foi cu miere de albine (eu le-am cumpărat)
• cremă de tort cu gust de vanilie
• zahăr pudră vanilat
• 100 g margarină
• coajă de lămâie
• un borcan de gem de caise (se poate pune magiun sau gem de gutui, oricum un gem un pic acrișor)





Se face crema conform indicațiilor de pe pachet, apoi se încorporează margarina în cremă, cu ajutorul mixerului (puțin câte puțin) și coaja de lămâie, până obținem o cremă fină și pufoasă (pozele cu crema nu mi-au ieșit bine și nu le pot posta).
Pentru asamblarea prăjiturii, punem pe un platou prima foaie de prăjitură (în pachet sunt 4 foi), întindem un strat de cremă, apoi a doua foaie, gemul de caise, a treia foaie, iar cremă....



și la final foaia numărul patru (am învățat să număr :)). 


Prăjitura nu se poate păpa imediat, crema fiind destul de moale. Se lasă la rece câteva ore sau peste noapte, se taie mai întâi marginile și apoi se presară zahărul pudră. E delicioasă cu o cafea alături!


Să aveți poftă bună!! 






Friptură cu pachețele de cartofi, piure de țelină și ceapă caramelizată


Am revenit cu forțe proaspete (chiar dacă au fost doar 2 zile de sărbătoare) și, după cum am promis, vă voi detalia rețetele preparate de mine pentru sărbători.
Friptura a fost la pièce de résistance, prin urmare încep cu descrierea ei. 

Pentru friptură am folosit:
• pulpe de cocoș fierte în oala sub presiune
• pulpă de porc
• ceapă și usturoi verde
• oregano, rozmarin 
• boia dulce
• pastă de gogoșari
• pătrunjel verde 
• 100 ml vin alb sec 

Pentru piureul de țelină:
• o jumătate de țelină
• 2 frunze de dafin
• 2 căței de usturoi
• 2 ramuri de rozmarin  

Pentru pachețele de cartofi cu șuncă
• 6 cartofi mici
• 6 felii subțiri de șuncă 

Într-un vas ceramic am pus ceapă și usturoi verde tocate, peste care am așezat bucățile de pulpă de porc, am presărat boia, sare, piper, oregano și rozmarin, am tunat vin și apă, pentru completare, am acoperit cu folie de aluminiu vasul și l-am dat la cuptor pentru o oră.
Când carnea de porc a fost aproape gata, am adăugat pulpele de cocoș și pasta de gogoșari și am pus vasul neacoperit la cuptor să se rumenească friptura.


La final am presărat pătrunjel și frunze de usturoi verde. Delicioasă!!


Piureul de țelină este o alternativă delicioasă la cel de cartofi. Se face foarte simplu: se pune la fiert țelina tăiată cubulețe cu foile de dafin, usturoiul și crenguțele de rozmarin (puteți folosi din cel uscat).  


Când țelina s-a înmuiat, se strecoară și se zdobește. Se adaugă puțin ulei de măsline, sare, piper și pătrunjel verde tocat.

Pachețelele de cartofi se prepară astfel: se fierb în coajă cartofii, se scurg și se decojesc, apoi se învelesc în felii de șuncă, care se fixează cu scobitori. 


Se prăjesc în ulei, întorcându-le cu grijă pe toate părțile și se scot pe hârtie absorbantă.


Ceapa caramelizată completează gustul fripturii, fiind dulce și aromată. Eu am folosit o ceapă albă (de preferat e cea roșie, dar nu am avut în casă) pe care am tăiat-o rondele și le-am prăjit în ulei la foc mic timp de 3-4 minute până devine sticloasă, amestecând des să nu se ardă. Am turnat peste ea sos teriyaki (se poate folosi sos de soia și zahăr) și le-am mai lăsat pe foc încă 5 minute amestecând continuu până se caramelizează.

Cu mâna pe inimă vă spun că a meritat fiecare moment al preparării ei :)), amestecul de gusturi și texturi fiind deosebit!! 


Să aveți poftă bună!!

Sărbători fericite!!


Bucuria vine din lucruri mărunte, liniștea vine din suflet, lumina vine din inima fiecăruia! 
Vă urez să aveți sărbători liniștite alături de cei dragi!

Meniul nostru pentru Paști

Dragilor, după o zi de robotit prin casă și bucătărie am ajuns în fața calculatorului. Să vă prezint succint meniul nostru de Paști (rețetele detaliate, cu îngăduința voastră, am să le descriu în zilele următoare):
- începem cu o delicioasă supă de cocoș cu găluște....


...continuăm cu o friptură combinată cocoș-porc cu pachețele de cartofi cu șuncă, piure de țelină și ceapă caramelizată...yammy!!...


...și, la final, o prăjitură cu foi cu miere de albine.


Să aveți aveți sărbători liniștite alături de cei dragi!!

Prânzul de azi


În fiecare prag de sărbătoare ajung să mă întreb pe la mijlocul zilei (în care numai mâncare fac): noi azi ce mâncăm? 
În oala minune (sub presiune sau kukta cum o știm din vremurile trecute) am pus azi pulpele și pieptul de la un cocoș pentru supa și friptura de Paște (pe care vi le prezint în postările următoare). În 20 de minute a fost gata!!! 
Așa că am luat jumătate din carnea de pe pieptul de cocoș (a fost ditamai cocoșul!) și l-am făcut cu sos cu multă ceapă și usturoi verde, boia, pastă de gogoșari și presărat cu pătrunjel, de asemenea, verde. Yammy!!
L-am păpat cu piure de cartofi și salată de roșii, castraveți, ridichi și ceapă verde. Nu v-am făcut poftă :))? 
 

Supă de văcuță cu tăieței


După cum vă spuneam în rețeta anterioară, am fiert într-o oală sub presiune un rasol de mânzat din care am făcut două feluri de mâncare: supa de față și rasolul cu legume.
Pe lângă zeama de carne rezultată (am strecurat-o înainte de a o muta în oala obișnuită de supă) și morcovii fierți pe care i-am împărțit între supă și rasol, am pus frunze de pătrunjel și leuștean verzi, sare și piper proaspăt măcinat, tăieței fierți separat și gata felul unu. Simplu, nu? 
Să aveți poftă bună!!

Rasol cu legume


Dragii mei, până mai deunăzi nu-mi plăcea să gătesc carne de viţel sau mânzat, ce să mai zic de carnea de vacă! Fierbeam la ea până mă plictiseam, iar Vasi mesteca îndelung şi înghiţea cu noduri :)).
Dar am primit de la mama lui o oală sub presiune și sâmbătă am zic că o inaugurez cu o supă cu tăieței (despre care o să vă dau detalii în următoarea postare) și un rasol cu legume. Pentru asta am cumpărat o bucată de rasol de mânzat și am purces la treabă.

Avem nevoie de:
• o bucată de rasol de mânzat
• 6 morcovi
• țelină 
• o ceapă albă
• ceapă verde
• o conservă de roșii 
• pastă de gogoșari
• oregano uscat 


Am pus apa și carnea în oala minune și am lăsat-o să fiarbă. Am stat lângă ea și am urmărit-o ca pe o bombă cu ceas (trebuie citite bine instrucțiunile), dar trebuie să recunosc că e foarte utilă: după 40 minute carnea era atât de fragedă că se topea în gură!!! Am adăugat morcovii și țelina și am mai pus oala la fiert pentru încă 10 minute. Rezultatul...o minunăție!


Ceapa albă și cea verde le-am tocat și le-am călit în puțin ulei. Carnea am desprins-o de pe os și am tăiat-o în bucăți împreună cu morcovii. Le-am adăugat peste ceapa călită, apoi am turnat conserva de roșii și pasta de gogoșari și le-am lăsat să fiarbă câteva minute.
La final am sărat și piperat mâncarea și am presărat oregano uscat. Ne-am lins degețelele de bună ce e!


 Să aveți poftă bună!!

Paste cu spanac


Reteta acesta am găsit-o în revista La cucina, am adaptat-o niţeluş la ce aveam prin frigider şi iată ce minunăţie a rezultat!

Pentru 2 porţii avem nevoie de:
• 200 g paste fusilli
• 2 mâini de spanac
• 2 căţei de usturoi şi câteva codiţe de cel verde
• 2 fire de ceapă verde
• 2 linguri de smântână
• 50 g telemea de oaie (caşcaval sau ce aveţi prin casă)
• 1 lingură de ulei

Pastele le fierbem în apă cu puţină sare şi le lăsăm să se scurgă. Spanacul curăţat şi spălat îl opărim 2-3 minute, apoi îl scurgem şi îl tocăm.



Ceapa şi usturoiul le tăiem felii şi le călim în ulei, adăugăm spanacul, smântâna, sare şi piper.  Amestecăm acestea cu pastele ...


se presară brânza...


 şi se serveşte...


Să aveţi poftă bună!! 

Salată cu ton, roşii şi ou


Ingrediente:
• 1 conservă de ton în suc propriu
• 2 roşii
• 2 ouă fierte
• castravete
• ceapă verde
• câteva fire de usturoi verde
• ridichi
• suc de lămâie
• ulei de măsline
• salată verde


Spălăm frunzele de salată şi le rupem în bucăţi. Punem salata într-un castron peste care adăugăm castravetele, roşiile şi ridichile felii. Ceapa verde o tocăm şi o completăm la salată. Scurgem tonul de sucul propriu şi îl amestecăm cu grijă în salată.
Un ou (pentru o porţie) îl feliem (dacă preferaţi se poate tăia cubuleţe) şi îl aşezăm pe farfurie.
Salata se stropeşte cu ulei de măsline şi zeamă de lămâie. Ornăm cu fâşii de usturoi verde şi se papă imediat.


Să aveţi poftă bună!!

Ciorbă cu perişoare din peşte


Când mai ai doar trei bucăţi de filé de peşte în congelator şi nu ai chef să umpli casa cu fum şi miros de prăjit, o alternativă delicioasă este ciorba de faţă.

Avem nevoie de:
• filé de peşte
• 1 ou
• ceapă verde + 1 ceapă albă
• 3 morcovi
• ţelină
• câţiva cartofi 
• 4 linguri de orez 
• 2 linguri de făină
• pătrunjel şi leuştean verde  
• roşii din conservă sau bulion
• zeamă de ardei iute murat sau zeamă de lămâie, borş (pentru acrit ciorba) 

Am scos peştele din congelator, l-am lăsat să se decongeleze, am „pescuit” cu penseta ultimele oase rămase în filé şi l-am tocat în robotul de bucătărie împreună cu 2 fire de ceapă verde şi nişte pătrunjel verde (atât de mult mi-a plăcut verdele din pătrunjel că a fost musai să-l pozez :)).


Carnea tocată am amestecat-o cu un ou, 2 linguri de orez (fiert câteva minute, scurs şi limpezit în apă rece), 2 linguri de făină, sare şi piper. Din amestec am modelat perişoarele.


Separat, morcovii, ceapa şi ţelina tocate le-am călit în puţin ulei, am adăugat apă şi le-am lăsat să fiarbă, apoi am adăugat restul de orez spălat şi cartofii tăiaţi cuburi.
Când cartofii sunt aproape fierţi, am pus cu o lingură perişoarele în ciorbă, roşiile din conservă şi le-am mai lăsat la fiert aproximativ 5-7 minute (peştele fierbe repede). 
Ciorba am acrit-o cu zeamă de ardei iute murat.
Am tocat o mână mare de leuştean şi pătrunjel verde pe care le-am adăugat în ciorbă. Am pus sare şi piper şi am păpat-o cu smântână şi ardei iute. Un deliciu!!!
Să aveţi poftă bună!! 

Supă de pui cu cuş-cuş


Oameni buni supa acesta te unge pe suflet! E super simplu de făcut şi merită încercată.
Ingrediente:
• carne de pui (eu am folosit o pulpă de pui)
• 100 g de cuş-cuş (paste)
• 3 morcovi
• albitură (eu am avut doar o bucată mică de ţelină)
• vegeta (opţională) 
• pătrunjel verde

Morcovii şi albitura se curăţă şi se rad pe răzătoarea mare. Carnea de pui se pune la fiert în apă rece şi când e gata se strecoară zeama, iar carnea se desprinde de pe oase şi se mărunţeşte.
Zarzavaturile rase se călesc într-o lingură de ulei 2-3 minute, amestecând din când în când, apoi se adaugă supa de pui, se presară puţină vegeta şi se lasă la fiert la foc potrivit.
Până sunt gata zarzavaturile, se fierb separat pastele, se strecoară şi se limpezesc sub jet de apă rece. Se adaugă în supă împreună cu pătrunjelul verde tocat. Se sărează şi se piperează după cum vă place.

Să aveţi poftă bună!! 


Pulpe de pui cu ciuperci şi roşii


Azi am pus cuptorul la treabă şi am făcut nişte pulpe de pui cu ciuperci, roşii şi rozmarin. O delicatesă de zile mari :))!
Ingrediente:
• 4 pulpe superioare
• ciuperci (mai aveam o pungă de hribi la congelator)
• 4 căţei de usturoi
• o roşie
• ceapă verde
• pătrunjel verde tocat
• boia pentru presărat
• pastă de ardei 
• ulei de măsline 

Pulpele se aşează într-un vas ceramic, pe lângă ele se pun ciupercile tăiate grosier, ceapa verde tocată şi căţeii de usturoi întregi. Feliile de roşie se aşează peste fiecare pulpă de pui şi se pun 2 crenguţe de rozmarin în mâncare. Stropim mâncarea  cu ulei de măsline, apoi se toarnă un pic de apă amestecată cu 2-3 linguri de pastă de ardei  şi se dă vasul  acoperit cu folie de aluminiu la cuptor.


Când carnea şi ciupercile sunt aproape gata se înlătură folia şi se mai dă la cuptor să se rumenească frumos mâncarea.
Aşa arăta scoasă din cuptor...


şi aşa în farfurie...


Simplu şi gustos. 
Să aveţi poftă bună!!

Risotto cu legume


Dacă tot e primăvară afară :)), m-am gândit să fac un risotto cu legume cât se poate de primăvăratice.

Ingrediente:
• 250 g orez pentru risotto
• mazăre şi fasole congelată 
• 1 morcov
• o bucată de ţelină 
• 1 ceapă verde
• un cub de unt
• ulei de măsline
• 100 ml vin alb sec
• supă de pui sau de legume 
• caşcaval ras
• pătrunjel verde




Mazărea şi fasolea le-am fiert 3 minute în apă clocotită, după care le-am strecurat şi le-am pus într-un vas cu apă rece şi gheaţă pentru câteva minute (păstrază vii culorile şi opreşte gătirea lor), apoi se strecoară din nou.


Într-un vas am amestecat zeama în care au fiert legumele cu supă de pui şi am păstrat-o la cald pe foc mic. Orezul l-am spălat şi l-am strecurat. 
E ... de acum înainte trebuie să-i acordăm toată atenţia (adică să stăm lângă vasul în care preparăm risotto-ul).
Încingem o lingură de ulei de măsline cu jumătate de cub de unt, călim la foc foarte mic ceapa verde, morcovul şi ţelina, până se înmoaie. Am adăugat orezul şi vinul. Le-am lăsat pe foc până scade lichidul la jumătate.
Din acest moment se dă focul mai tare şi se adaugă un polonic de supă caldă şi se amestecă încet. După ce lichidul este absorbit, se adaugă treptat, câte un polonic de supă, amestecând continuu. Toată operaţiunea ar trebui să dureze cam 8 minute. Amestecul trebuie să fie cremos şi nu va fi nevoie de toată supa.
Am adăugat legumele fierte, amestecând încet, apoi am încorporat untul rămas şi frunzele de pătrunjel. Se sărează şi se piperează.
Vafele de caşcaval le-am făcut prin topirea unor grămăjoare mici de caşcaval ras într-o tigaie de teflon. Se lasă pe foc până se rumenesc marginile şi apar găurele prin caşcavalul topit. Am luat tigaia de pe foc şi cu o spatulă le-am desprins uşor şi le-am aşezat pe hârtie de copt să se răcească.


Risotto-ul se serveşte cu caşcaval ras şi ornat cu vafe. E delicios!!


Să aveţi fostă bună!!

Paste asiatice cu pui şi legume


Am găsit reţeta asta în revista Secretele bucătăriei şi mi-a făcut poftă să o încerc.  
Ca ingrediente am folosit:
• un piept de pui
• broccoli
• un morcov
• un ardei roşu
• ceapă verde
• ghimbir proaspăt
• 3-4 căţei de usturoi
• paste late din făină de orez
• 2 ouă


 

Pieptul de pui, morcovii şi ardeiul se feliază în fâşii subţiri, ceapa verde se taie bucăţi potrivite, iar ghimbirul se rade. Din cele două ouă bătute se face o papară, care, de asemenea, se taie fâşii subţiri.Bucăţile de pui se marinează în sos de soia pentru câteva minute. 
Într-un wok se gătesc la foc încins în 3 linguri de ulei pieptul de pui şi legumele.


Între timp se opăresc  bucheţelele de broccoli şi se fierb pastele de orez.


Peste legume si pui se adaugă bucăţile de broccoli opărite şi scurse, apoi pastele fierte, papara feliată şi se adaugă 7-8 linguri de sos de soia. Se poate adăuga piper dacă doriţi, dar sare doar puţină deoarece sosul de soia este destul de sărat.



Este foarte gustoasă şi uşor de făcut!


Să aveţi poftă bună!!