Ratatouille cu pui


Azi vă propun o delicatesă din bucătăria franțuzească, mai ales că piețele abundă de legume și verdețuri proaspete. Rețeta tradițională conține vinete, dovlecei, ceapă, ardei, roșii, usturoi, busuioc și cimbru, dar se pot adăuga și alte ingrediente după cum vă place. Dacă o gătiți fără carne devine o delicioasă mâncare vegetariană sau de post. Merită încercată!!  

Ingrediente:
• 1 piept de pui 
• 1 vânătă
• 1-2 dovlecei
• 1 ceapă mare
• 3 căței de usturoi
• 1 ardei
• 1 morcov 
• 2 roșii mari și zemoase
• ulei 
• busuioc și cimbru 
• sare și piper

Vânăta și dovleceii se spală bine și se taie bucăți (le-am lăsat coaja, dar dacă nu vă place puteți să o curățați). Bucățile de vânătă le-am sărat și după 1 minut le-am tamponat cu prosop de hârtie pentru a îndepărta sucul amar. Într-o tigaie am încins  2 linguri de ulei și am pus bucățile de vinete la călit, la foc potrivit, pe fiecare parte timp de 5 minute.



După ce au prins o culoare maronie și se înmoaie, le-am scos pe o farfurie și într-o altă lingură de ulei am pus la călit dovleceii și rondelele de morcov.   

 
Acestea se călesc până devin aurii de toate părțile, apoi le-am  scos pe o farfurie. 
Pieptul de pui l-am dezosat și l-am tăiat bucăți...


apoi l-am călit împreună cu ceapa, ardeiul și usturoiul tocate. Din grădina mea de balcon am cules o mână de busuioc și niște cimbru :)).


Într-un vas rezistent la căldură am pus legumele și carnea călite, roșiile tăiate bucăți, sare, piper și verdețurile tocate. Fiindcă roșiile nu au fost destul de zemoase am adăugat puțin bulion diluat cu apă (puțină pentru că își mai lasă și legumele zeamă). Am acoperit vasul cu folie de aluminiu și l-am dat la cuptor pentru o oră sau chiar mai puțin (legumele trebuie să fie bine pătrunse, dar nu terciuite). După ce l-am scos de la cuptor am mai presărat verdeață tocată și usturoi pisat, pentru mai multă savoare. 


Să aveți poftă bună!! 

Brioșe cu gem


Cu ceva timp în urmă am găsit de cumpărat forme de brioșe din hârtie de copt pe care scrie că nu necesită folosirea tăvii speciale cu forme. Încântată de achiziția mea, m-am apucat să fac brioșe cu gem (de mult visam să le fac dar neavând tavă specială mă lăsam păgubașă :)).

Ingrediente pentru 21 bucăți:
• 300 g făină
• 150 g zahăr
• 200 ml smântână sau iaurt
• 2 ouă
• 1 praf de copt
• 100 ml ulei 
• esență de vanilie
• un praf de sare 
 


Și fiindcă sunt brioșe cu gem, eu am folosit gem de afine și de căpșuni.


Am amestecat ingredientele până am obținut un aluat un pic mai consistent decât cel pentru pandișpan (nu curge, dar poate fi luat cu lingurița).
La acest moment mie mi s-a părut că este prea gros aluatul și am adăugat 2 linguri de apă, dar cred că nu era necesar.
Am pus cu ajutorul unei lingurițe aluat în formele de hârtie (până la jumătatea fiecărei forme)... 


apoi am pus câte o linguriță de gem în mijloc...


și am completat cu aluat până la 2/3 din fiecare formă. Le-am dat la cuptor la 180 grade pentru 20-30 minute. Proaspăt scoase din cuptor ... :))


Cât sunt încă calde le-am uns cu miere și am presărat ornamente colorate, de ciocolată și nucă de cocos. 

Și acum să vă spun greșelile mele pentru a nu le repeta și voi:
- din cele 21 brioșe cam jumătate au dat pe dinafară în timpul coacerii, de aceea cred că trebuie puse câte două forme de hârtie, una în cealaltă, pentru a susține mai bine aluatul; 
 - încercați să apropiați brioșele una de cealaltă în tavă, de asemenea, pentru a se susține reciproc;
- chiar dacă aluatul este mai consistent, nu adăugați apă.

Acestea fiind spuse, vă doresc poftă bună la brioșe!! 

Frigărui de pui cu salată de castraveți și ceapă roșie



Această delicatesă de  inspirație indiană se poate prepara foarte ușor acasă cu ajutorul tigăii-grătar. Frigăruile preparate pe grătar sunt suculente, astfel că obţineţi un gust delicios şi aromat, de la o masă sănătoasă și delicioasă.

Ingrediente pentru 4 persoane:
• 1 piept de pui dezosat
• 250 g roșii cherry
• iaurt de băut
• o linguriță de praf de curry
• o jumătate de castravete
• 2 cepe roșii mici
• pătrunjel verde
• o salată verde
• ulei de măsline
• 4 lipii sau chapatis



Pentru început am preparat marinada din iaurt și praful de curry, iar bețele de frigărui le-am pus la înmuiat într-un vas cu apă. Pieptul de pui l-am tăiat bucăți și l-am adaugat în marinadă (se lasă în jur de o oră sau chiar mai mult, dacă aveți timp).
 



Într-un bol am amestecat ceapa roșie tăiată solzișori, castravetele feliat și pătrunjelul verde; le-am sărat, piperat și am stropit salata cu ulei de măsline. Rămâne la rece până când o servim.


Bucățile de piept de pui le-am curățat de marinada în exces și le-am înfipt alternativ cu roșiile pe bețele de frigărui umezite.


Se încinge tigaia-grătar și se așează frigăruile să se rumenească. Se întorc pe fiecare parte la 2-3 minute. La acest moment, deoarece roșiile nu erau destul de coapte, am decis să pun frigăruile la cuptor pentru câteva minute. Astfel, le-am așezat într-o tavă, le-am stropit cu un pic de ulei de măsline și le-am lăsat la cuptorul încins pentru aproximativ 10 minute, până se rumenește frumos carnea, iar roșiile se pătrund (timp în care se mai întorc de pe o parte pe alta).
Să aveți poftă bună!!

Dulceaţă de vişine


Cu gândul la nişte clătite  sau un griş cu lapte peste care punem nişte dulceaţă de vişine, savurate la un film bun într-o seară de iarnă... mmm ce deliciu... am făcut această minunată şi parfumată dulceaţă!!
 
Eu am folosit:
• 1,5 kg vişine fără sâmburi
• 750 g zahăr
• un vârf de linguriţă de sare de lămâie

Vişinele le-am lăsat cam 15 min cu zahărul să-şi lase sucul...


... apoi, le-am pus să fiarbă la foc mic aproximativ 1 oră, amestecând din când în când în dulceaţă. În ultimul sfert de oră am adăugat sarea de lămâie. Cel mai sigur este testul picăturii de sirop, care dacă e fiartă dulceaţa, curge greu pe farfurie şi îşi păstrază forma. Am pus dulceaţa în borcane (cele 2 din poză:)) şi le-am întors pentru 15 minute cu capacul în jos, iar apoi le-am acoperit cu prosoape de bucătărie să se răcescă încet şi să se sterilizeze.


Să aveţi foftă bună!!! 

Tort „Pădurea Neagră”


E vremea vișinelor, oameni buni! Profitați de gustul lor desăvârșit și delectați-vă cu o minunată și parfumată dulceață de vișine (pe care v-o prezint în postarea următoare) și rețeta de față, un tort clasic de vișine și ciocolată. M-am „împrietenit” cu el (ca să o citez pe Corina):))! Yammy!!

Avem nevoie de:
- pentru blat
• 6 ouă
• 180 g zahăr
• 60 g unt topit și răcit
• 150 g făină
• 2 linguri cu vârf de amidon
• o linguriță de praf de copt 
• 50 g cacao

- pentru cremă și decor
• o farfurie de vișine spălate și fără sâmburi
• 100 g zahăr
• 2 lingurițe cu vârf de amidon
• scorțișoară
• o cutie de 500 g de frișcă Hulala
• ciocolată amăruie

Pentru blat am separat ouăle, din care gălbenușurile le-am mixat cu 3 linguri de apă și zahărul, iar albușurile le-am bătut până au stat moț :)). Făina, praful de copt și amidonul le-am amestecat și, mai apoi, cernut, peste compoziția de gălbenușuri, urmate de albușuri și untul topit. Am amestecat aluatul  încet, de jos în sus, apoi l-am turnat în forma de copt tapetată cu hârtie de copt (pe marginea formei nu am reușit să pun hârtia așa că am uns-o bine cu unt topit și am presărat puțină făină). L-am dat la cuptorul încins la 180 grade pentru 40 minute.
Blatul înainte de coacere... 


...și proaspăt scos de la cuptor și din formă. Se lasă să se răcească.
 



Vișinele împreună cu zahărul și un vârf de cuțit de scoțișoară se dau la fiert pentru 2 minute (doar să se înmoaie un pic), apoi se adaugă amidonul dizolvat în 2 linguri de apă și se mai lasă pe foc 1 minut (compoziția se leagă și zeama se îngroașă).


Până s-au răcit vișinele am bătut frișca. Blatului i-am tăiat capacul pentru a obține pe cât se poate un tort drept, apoi l-am împărțit în trei niveluri. Pe blatul de jos am sprițat frișcă în trei cercuri concentrice, iar între cercuri am pus compoziția de vișine. Nu e nevoie să însiropăm blatul de jos, acesta se va înmuia de la vișine.


Peste acesta am așezat blatul al doilea pe care l-am însiropat cu zeamă de la vișine și l-am umplut cu frișcă...


 ...și în final ultimul blat, de asemenea, însiropat. Am ornat tortul cu frișcă, vișine și ciocolată rasă. 
Să aveți poftă bună și să vă împrieteniți și voi cu el :))!!