Ciuperci umplute cu brânză și cartofi la cuptor



Foarte simple și foarte gustoase sunt ciupercile umplute! La cuptor sau la grătar pot acompania o friptură sau un simplu pahar de vin alb (sec, dacă se poate) sau, după cum vă propun eu,  pot constitui chiar ele elementul principal al mesei alături de niște cartofi aurii cu verdețuri la cuptor.

Pentru două porții avem nevoie de:
• 4 ciuperci de cultură cu pălărie mare
• 6 cartofi tăiați felii groase
• caș sau brânză burduf 
• 2 cepe roșii potrivite
• ulei de măsline
• pătrunjel și rozmarin verde
• sare, piper 



Am început să pregătesc cartofii deoarece au nevoie de mai mult timp pentru coacere. Cepele roșii le-am tăiat feliuțe și le-am pus alături de cartofi. În mojar am amestecat verdețurile tocate cu 2-3 linguri de ulei de măsline și le-am turnat peste feliile de cartofi și ceapă. Am omogenizat bine amestecul astfel încât feliile de cartofi și ceapă să fie bine unse cu uleiul cu verdețuri.


Am pus sare și piper, am acoperit vasul cu folie de aluminiu și l-am dat la cuptor pentru mai mult de o oră. Spre sfârșitul coacerii am luat folia să se rumenească cartofii și ceapa.
În timp ce se coceau cartofii la cuptor am pregătit ciupercile. Le-am frecat bine cu un prosop de bucătărie și le-am tăiat codițele. Am pregătim un vas  mic de ceramică în care am pus ciupercile,  le-am stopit cu un pic de ulei de măsline și le-am asezonat cu sare și piper. Vasul l-am băgat la cuptor pentru aproximativ 10-12 minute.


Cu cașul  mărunțit și amestecat cu pătrunjel tocat am umplut pălăriile ciupercilor pe jumătate făcute ....


 ... și le-am dat din nou la cuptor până se topește brânza.
Sunt delicioase alături de cartofii rumeniți și ceapa dulce, binențeles cu o salată de roșii și castraveți!
Să aveți poftă bună!! 

Musaca de cartofi



Pentru zile de sărbătoare sau de weekend, ca să vă răsfățați gustul și simțurile, vă propun o musaca de cartofi. Gătită cu multe legume și la final servită cu smântână este un deliciu!!!

Avem nevoie de:
• 500 g carne tocată
• 500 g cartofi curățați de coajă și tăiați felii groase
• 1 ceapă
• 1 ardei verde
• 3 roșii
• cimbru uscat
• frunze de pătrunjel, busuioc și rozmarin proaspete
• sare, piper 


Pentru început, prăjim  puțin feliile de cartofi în puțin ulei, doar cât să se înmoaie și le scoatem pe hârtie absorbantă.


Separat, călim carnea tocată împreună cu ceapa și ardeiul tocate, presărăm peste ele cimbrul uscat, sare și piper ...


... apoi, într-un vas rezistent uns cu unt asamblăm musacaua. Astfel, punem un strat de cartofi presărat cu verdeață, sare și piper...


... peste care punem carnea și legumele călite, iar la final alt strat de cartofi. Două roșii le tăiem bucățele și le punem peste musaca, iar ultima roșie o feliem și ornăm cu ea mâncarea. Presărăm și restul de verdeață, apoi turnăm puțină apă și o dăm la cuptor aproximativ o jumătate de oră.


Rezultatul este delicios și vi-l recomand cu tot dragul, alături de o salată de varză!


Să aveți poftă bună!! 

Tocană de ardei cu orez



Să continuăm pusul pe iarnă :)). Săptămâna trecută am făcut o rețetă originară din localitatea Recea, delicioasă și gustoasă de „o mănânci cu lingura la iarnă” (așa mi-a fost lăudată). Și lăudătorii au dreptate! Este bună, bună de tot!!!
Deoarece nu suntem multe guri de hrănit în familie și fiind prima dată când o fac, am decis să încerc o jumătate de porție. 

Ingrediente pentru 1/2 de porție:
• 2 kg ardei
• 0,5 kg gogoșari (eu -am înlocuit cu ardei capia roșii)
• 1 kg roșii
• 1 kg ceapă
• 1/2 cană de orez
• frunze de pătrunjel și țelină (eu am adăugat și busuioc și rozmarin)
• 0,5 l ulei
• 2 lingurițe de zahăr
• piper boabe sau măcinat, sare
• 1 vârf de cuțit de conservant (eu am folosit aspirină pisată)

Am curățat legumele și le-am spălat. Ceapa am mărunțit-o cu robotul, iar ardeii și roșile le-am tăiat cubulețe. Am călit ceapa și ardeii, apoi am adăugat roșiile și le-am lăsat să scadă la foc mic, mestecând din când în când. Separat am pus orezul la fiert în multă apă, apoi l-am strecurat și spălat cu un jet de apă rece.
Când legumele au scăzut (o treime din cantitatea inițială) am presărat verdeața tocată și am pus orezul, zahărul, sarea și piperul. Se mai lasă la fiert câteva minute, amestecând continuu. În rețeta originală la final se adăuga conservantul, se omogeniza și se turna în borcanele încălzite. Eu am preferat să pun tocana în borcanele încălzite și apoi să presar în fiecare câte puțină aspirină pisată. Am închis borcanele și le-am pus într-un culcuș făcut dintr-o pătură până s-au răcit. 
Să aveți poftă bună!!

Înghețată de mango și banane cu cardamom




În căutarea unor arome deosebite de înghețată, am dat peste această rețetă deosebit de simplă și cu un gust aparte, datorită mirodeniilor. Este răcoritoare, numai bună de savurat după o zi de muncă sau într-un weekend de răsfăț :)).

Ingrediente:
• 1 mango
• 1 banană
• 2 căni de suc de mango sau piersici (eu am folosit nectar de piersici)
• 1 lingură de zeamă de lămâie
• 2 căni de iaurt gras
• un vârf de cuțit de cardamom măcinat
• un vârf de cuțit de chimen măcinat
• frunze de lămâiță pentru ornat


Am curățat fructele, le-am tăiat în cuburi...


 .... și împreună cu celelealte ingrediente le-am mărunțit și amestecat bine cu ajutorului unui blender. Am turnat amestecul pentru înghețată într-o formă de plastic cu capac și l-am pus în congelator.

 
După 2 ore de stat la rece, se amestecă în înghețată cu o lingură și din nou la congelator pentru câteva ore sau peste noapte.
Este delicioasă ornată cu frunze de lămâiță și bucăți de nectarine.
Să aveți poftă bună!!! 
 

Chiftele de dovlecei


Ieri am făcut chiftele de dovlecei. Crocante în exterior, moi la mijloc, ce să o mai lungesc... delicioase!

Avem nevoie de:
• 2 dovlecei mai măricei
• 1 linguriță de vegeta
• 3 căței de usturoi
• 1 lingură cu vârf de făină
• 2 felii de pâine de o zi
• 1 ou
• pătrunjel verde tocat
• sare și piper 


Am luat 2 dovlecei mai măricei, i-am curățat de coajă și de sâmburi și i-am tăiat bucăți. Între timp am pus o oală cu apă și un pic de vegeta să fiarbă. Când apa a început să clocotească, am pus bucățile de dovlecei la fiert pentru 15 minute.
I-am strecurat bine, apoi i-am pasat cu furculița și iar i-am strecurat că... de.. sunt tare zemoși :)).
Într-un vas am pus dovleceii pasați, făina, feliile de pâine înmuiate în apă caldă și stoarse bine, usturoiul pasat, oul, pătrunjelul tocat, sare și piper. Am amestecat bine și cu lingură am pus chifeluțele la prăjit în ulei încins.
Le-am păpat cu salată de roșii și castraveți.
Să aveți poftă bună!! 

Tocăniță de cartofi cu costițe de porc marinate


Azi mi s-a făcut poftă de o tocăniță decadentă cu coaste de porc marinate (cam neprietenoasă cu arterele, dar dacă nu devine obișnuință, atunci e de bine :)).
Să vă spun cum am făcut-o și ce am folosit. Astfel, ca ingrediente mi-am pregătit:

• o bucată de coaste de porc
• o ceapă mare albă
• 4 căței de usturoi
• 2 roșii coapte
• cartofi noi curățați
• cimbru, rozmarin și pătrunjel verde
• boia, sare, piper și un vârf de linguriță de chimen măcinat
• ulei de măsline
• o lingură de oțet balsamic roșu 


 
Mai întâi am pregătit marinada din cimbru, rozmarin și 2 căței de usturoi pe care i-am pus în mojar...


...i-am mărunțit, apoi am adăugat 2 linguri de ulei de măsline și cu pasta obținută am uns bine bucățile de coaste. Peste am turnat o lingură de oțet balsamic roșu și le-am lăsat un sfert de oră să se marineze (dacă aveți timp, lăsați-le mai mult).

  
Pentru că pasta cu care le-am uns conține ulei, am prăjit costele într-o tigaie fără a mai adăuga ulei. Le-am rumenit pe toate părțile...


 ...apoi le-am scos pe o farfurie. În aceeași tigaie am călit ceapa și usturoiul rămas, tocate, apoi le-am transferat într-o oală mai încăpătoare. Am pus o linguriță de boia și chimenul, le-am lăsat câteva secunde să se prăjească, apoi am adăugat apă. Bucățile de carne și roșiile tocate le-am adăugat la tocăniță și le-am lăsat să fiarbă la foc mic până ce carnea s-a frăgezit.
Cartofii, tăiați bucăți, i-am pus în mâncare și am lăsat-o să fiarbă în continuare.
La final am pus o mână de pătrunjel verde tocat, câteva crenguțe de cimbru, sare și piper. Tocănița merge de minune cu o salată de roșii. 
Să aveți poftă bună!!!