Zacuscă cu fasole boabe


Dragii mei trebuie să recunosc că sunt un fan declarat al zacuștii, indiferent dacă e cu vinete, fasole, ciuperci etc. Cât despre numărul rețetelor... ce să mai povestim... vorba aceea ... "câte bordeie, atâtea obiceie" :)). 
În concluzie, am să vă împărtășesc rețeta de zacuscă cu fasole boabe care o fac eu.

Ingrediente:
• 1 kg fasole boabe 
• 3 kg de gogoșari
• 1 kg ceapă
• 1 kg de morcovi
• 1 l bulion 
• 1/2 l ulei
• 3 foi de dafin
• piper, sare
• 1 aspirină pisată 

De data asta am folosit fasole boabe proaspătă, dar la fel de bine se poate folosi și cea uscată, doar să o puneți la înmuiat cu o seară înainte și să o fierbeți bine.
Astfel, am pus fasolea la fiert (fiind proaspătă a fiert în kuktă aproximativ un sfert de oră), după care am scurs-o și un sfert din cantitate am păstrat-o boabe, iar restul am mărunțit-o cu robotul de bucătărie. 
Morcovii i-am fiert separat, gogoșarii și ceapa i-am curățat și apoi, i-am mărunțit pe fiecare separat.
Eu fierb zacusca în cuptor, astfel că nu am trebuie să am grijă de ea să nu se prindă sau, mai mult, să-mi „pictez” bucătăria și să curăț 3 zile stopii de zacuscă de pe pereți.
Dacă tot am kukta, am folosit-o din plin, binențeles fără capac, deoarece e mare și îmi încape tot amestecul în ea (până anul trecut fierbeam zacusca în 2 vase, că de... oricum aș aduna cantitățile tot 8 l de amestec îmi ies :)).
Am pus uleiul la încins și am călit ceapa și gogoșarii timp de 5-7 minute pe aragaz, după care am mutat oala în cuptor și am lăsat-o să fiarbă 2 ore. De vreo 2 ori am mestecat și am curățat de bucățele de gogoșari sau ceapă arse (dacă este cazul)  marginea interioară a oalei cu un șervet umed și curat.
După cele 2 ore am pus restul ingredientelor în oală, am amestecat bine și le-am pus în continuare la cuptor pentru încă 2-3 ore până se ridică uleiul deasupra. Spre final am adăugat foile de dafin.
Până a fiet zacusca în cuptor, am spălat borcanele și le-am așezat pe aragaz culcate pentru a se usca și steriliza (se încăzesc de la căldura cuptorului).
Zacusca, pe care am sărat-o și piperat-o, am turnat-o în borcanele încălzite, am presărat puțină aspirină în fiecare borcan, am capsat bine capacele și le-am pus la culcuș în pătură să se răcescă încet.
Recunosc că zacusca implică multă muncă, dar rezultatul este delicios și merită savurat pe o felie de pâine neagră sau de secară, într-o zi sau seară de toamnă târzie sau de iarnă :)).
Un close-up să vă fac poftă...


 Să aveți poftă bună!!!

Chutney de ceapă roșie



Acest chutney (termen preluat de britanici de la indieni pentru a descrie un preparat picant cu consistență de sos gros sau pastă, care se servește alături de un fel principal) este simplu de făcut, iar rezultatul m-a surprins plăcut. Combinația de ceapă roșie caramelizată și brânză este deosebit de savuroasă!

Ingrediente:
• 3 cepe roșii mari
• 100 g zahăr
• 50 ml oțet de vin roșu
• 50 ml vin roșu
• piper și cimbru uscat
• 25 ml ulei de măsline

Ceapa roșie caramelizată își pierde iuțeala și devine dulce și parfumată numai bună de mâncat pe o felie de pâine de secară cu pastă de brânză (de capră dacă aveți), pe pizza sau într-un quiche.





Ceapa tăiată feliuțe am călit-o în uleiul încins, apoi am adăugat zahărul...  


....oțetul și vinul. Le-am lăsat să fiarbă la foc potrivit, mestecând din când în când, aproximativ o oră până s-a evaporat de tot lichidul, iar amestecul a căpătat o consistență lipicioasă. Am presărat piper și cimbru uscat, apoi l-am turnat într-un borcan sterilizat.
Pâinea înainte de a o felia... :))



Chutney-ul se păstrază în frigider și trebuie lăsat câteva săptămâni nedesfăcut pentru ca aromele să se matureze.
Să aveți poftă bună!!
 

Pilaf de orez cu legume și pulpe de pui


Rețeta aceasta este ușor și repede de făcut și este perfectă pentru orice zi din săptămână. Merită încercată, mai ales datorită legumelor ieftine și gustoase ce se găsesc în piață. 
 
Ingrediente pentru 4 porții:
• 4 pulpe de pui
• o cană de orez (250g)
• 3 ardei (verde și roșu)
• 2 cepe mijlocii
• 2 roșii mari și coapte
• pătrunjel verde
• ulei de măsline
• 3 căni de supă de pui sau din vegeta 
• puțin vin alb (50 ml) 
• sare, piper 



Am prăjit pulpele în puțin ulei de măsline până s-au rumenit pe toate părțile, apoi am adăugat ceapa tocată, ardeii tăiați felii, pătrunjelul verde tocat și le-am lăsat să se călească la foc potrivit.


Am adăugat roșiile tăiate cuburi și vinul...


...apoi orezul spălat și le-am lăsat 1 minut să se pătrundă. Supa de pui am turnat-o peste orez, am condimentat cu sare și piper și am dat mâncarea la cuptor să fiarbă încet și să se amestece aromele. 
Așa se prezenta pilaful proaspăt scos din cuptor :))). Apetisant, nu? 


Noi am savurat pilaful cu o salată de roșii cu busuioc. O delicatesă!!!
Să aveți poftă bună!! 
 

Magiun de prune


Din livada de pruni a părinților mei am primit o găleată de prune bistrițe numai bune pentru magiun (sunt un fan declarat al acestuia :)).
Găleata mea cu prune fără sâmburi (mulțumesc mamei pentru asta) cântarea aproximativ 4,5 kg. Dacă fructele nu sunt foarte coapte și dulci se poate adăuga până la 100 g de zahăr pentru fiecare kg de prune. Eu am pus câte 50 g/kg, adică 200 g zahăr.
Fructele le-am tocat cu robotul și le-am fiert în cuptor timp de 8 ore (în decursul a două zile) până a scăzut la jumătate cantitatea de prune, iar magiunul devine dens și deosebit de aromat. Nu e nevoie să amestecați decât de vreo 2 ori în timpul fierberii și la final, deoarece fiind fiert în cuptor acesta nu se arde și nu se prinde de fundul oalei, devenind astfel magiun afumat.
L-am turnat în borcane sterilizate, am presărat puțină aspirină pisată (pentru mai multă siguranță) și borcanele închise bine le-am pus învelite în pătură să se răcească lent și să se sterilizeze. 
Din cantitatea menționată am umplut 6 borcane de 400 g și mi-a rămas o cantitate numai bună de păpat cu ceai dimineața :)).
Să aveți poftă bună!!