Ceapă gratinată

Azi nu gătesc deoarece mergem la prăjit cârnaţii :)), aşa că vă postez o reţetă mai veche. Ce să fac? Jamie este o continuă inspiraţie pentru mine :)) (Jamie Oliver -  Să gătim cu Jamie). Reţeta am adaptat-o puţin şi pe cât de uşoară e de făcut pe atât de spectaculoasă şi surprinzătoare. 

Se taie patru cepe roşii în sferturi, se desfac şi se aşează într-un vas (ceramică sau de tip yena). Se stropesc „petalele” (vorba lui Jamie) cu un pic de ulei de măsline, se presară sare, piper şi un pic de cimbru (eu am avut cimbru uscat). Se amestecă toate acestea şi se toarnă un pahar mic de vin alb.

Vasul se acoperă cu folie de aluminiu şi se dă la cuptorul încins cam 40-45 minute. În acest timp, ceapa se fierbe în aburii vinului. După cele 45 minute se înlătură folia de aluminiu şi se mai introduce pentru încă 10-15 minute la cuptor pentru ca ceapa să se caramelizeze. 

Se presară cam 2-3 linguri de parmezan ras peste ceapă şi se lasă în continuare la cuptor până se rumeneşte frumos pe deasupra (cam 15-20 minute, la foc mai moale).

Rezultatul este foarte bun, ceapa caramelizată e dulce şi parfumată :))


Să aveţi poftă bună! 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu