Tocană de ardei cu orez



Să continuăm pusul pe iarnă :)). Săptămâna trecută am făcut o rețetă originară din localitatea Recea, delicioasă și gustoasă de „o mănânci cu lingura la iarnă” (așa mi-a fost lăudată). Și lăudătorii au dreptate! Este bună, bună de tot!!!
Deoarece nu suntem multe guri de hrănit în familie și fiind prima dată când o fac, am decis să încerc o jumătate de porție. 

Ingrediente pentru 1/2 de porție:
• 2 kg ardei
• 0,5 kg gogoșari (eu -am înlocuit cu ardei capia roșii)
• 1 kg roșii
• 1 kg ceapă
• 1/2 cană de orez
• frunze de pătrunjel și țelină (eu am adăugat și busuioc și rozmarin)
• 0,5 l ulei
• 2 lingurițe de zahăr
• piper boabe sau măcinat, sare
• 1 vârf de cuțit de conservant (eu am folosit aspirină pisată)

Am curățat legumele și le-am spălat. Ceapa am mărunțit-o cu robotul, iar ardeii și roșile le-am tăiat cubulețe. Am călit ceapa și ardeii, apoi am adăugat roșiile și le-am lăsat să scadă la foc mic, mestecând din când în când. Separat am pus orezul la fiert în multă apă, apoi l-am strecurat și spălat cu un jet de apă rece.
Când legumele au scăzut (o treime din cantitatea inițială) am presărat verdeața tocată și am pus orezul, zahărul, sarea și piperul. Se mai lasă la fiert câteva minute, amestecând continuu. În rețeta originală la final se adăuga conservantul, se omogeniza și se turna în borcanele încălzite. Eu am preferat să pun tocana în borcanele încălzite și apoi să presar în fiecare câte puțină aspirină pisată. Am închis borcanele și le-am pus într-un culcuș făcut dintr-o pătură până s-au răcit. 
Să aveți poftă bună!!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu