Paste cu chiftele din cârnați


În congelator meu așteptau cuminți niște cârnați proaspeți făcuți de sora mea și pe care i-am păstrat pentru o rețetă care mi-a făcut cu ochiul cam de multișor. 

Să recapitulez ingredientele:
• cârnați proaspeți
• o ceapă albă
• o conservă de roșii
• usturoi
• busuioc proaspăt
• o linguriță de zahăr 
• ulei de măsline
• sare, piper 



Ceapa, usturoiul și busuiocul le-am tocat, apoi am scos carnea din membrană puțin câte puțin și din ea am format chiftelele. Nu e nevoie să adăugăți nimic în carne, fiind deja condimentată.


Am încins într-o oală uleiul, am călit chiftele pe toate părțile până s-au rumenit frumos, am adăugat legumele și puțin busuioc tocat...


... apoi am turnat roșiile din conservă și le-am lăsat să fiarbă la foc mic cam o jumătate de oră (pe gustate). La final am adăugat restul de busuioc tocat, lingurița de zahăr și am sărat și piperat sosul.
Pastele le-am fiert  și le-am amestecat cu sosul. Au fost delicioase!!


Să aveți poftă bună!! 

Piersici la grătar cu înghețată de vanilie și sirop de caramel cu nuci


Dați-mi voie să vă prezint o delicatesă de zile mari, după părerea mea și a celor ce au savurat-o ieri :))! Ne-am lins pe botic de bună ce e!!!
Ca să nu vă mai țin în suspans, să vă descriu cât de simplu se face.

Avem nevoie de:
• 5-6 piersici mai tari
• o mână de miez de nucă tăiată grosier
• 2 linguri de zahăr
• 1 lingură de miere
• înghețată de vanilie
  


Piersicile le-am tăiat în sferturi, le-am pus în tigaia-grătar încinsă..


... și le-am întors pe toate părțile până s-au pătruns și au devenit destul de moi (eu le-am încercat cu o scobitoare: dacă intră ușor prin bucata de piersică sunt gata).


Le-am scos pe o farfurie și le-am acoperit cu folie de aluminiu (procesul de coacere continuă și după ce le-am luat de pe foc și se pătrund mai bine).


Pentru siropul de caramel, am topit zahărul într-o crăticioară până s-a caramelizat, am adăugat miezul de nucă, mierea, un pic de apă și le-am lăsat să fiarbă câteva secunde. L-am tras deoparte să se răcorescă.
În boluri am pus câte 2 bucăți de piersici și înghețată de vanilie, iar peste acestea am turnat siropul călduț de caramel cu nuci. 
Un desert delicios și perfect pentru o seară de vară!
Să aveți poftă bună!! 

Piept de curcan pe varză


Căldură mare, mon cher!! Dar pe mine nu mă sperie, așa că zilele trecute am făcut o varză scăzută cu piept de curcan și cu câte un cârnăcior, doar așa pentru gust :)).

Avem nevoie de:
• o varză proaspătă
• un piept de curcan sau ce aveți prin casă
• cârnați afumați 
• o legătură de ceapă verde
• un ardei
• 2 roșii
• boia, bulion
• o lingură de ulei 
• supă de carne
• cimbru proaspăt și mărar 
• sare, piper

Am tăiat varza fideluță, am tocat ceapa și ardeiul, iar roșiile le-am feliat. Carnea, pe care am fiert-o în prealabil în oala sub presiune, am feliat-o...



 
....apoi am călit-o în ulei, cât să prindă un pic de culoare. Se adaugă ceapa și ardeiul, boiaua, bulionul și se stinge cu supa de carne. Am adăugat varza și peste toate am așezat feliile de roșii și crenguțele de cimbru. Se sărează și se piperează după gust.
Așa se prezintă mâncarea mea înainte de a o da la cuptor... 


 și la final, după ce am "ornat-o" și cu câțiva cârnăciori.


Am păpat-o cu mămăligă aburindă. Mmmm...delicioasă!!!


 Să aveți poftă bună!!

Dulceață de căpșuni


E vremea căpșunilor, dragii mei!!! Ce poate fi mai delicios decât o felie de pâine cu unt și dulceață de căpșuni alături de o ceașcă de ceai, cafea sau lapte? 
Am cules un kilogram de căpșuni parfumate și gustoase și m-am decis să le fac dulceață. La un kg de căpșuni tăiate în sferturi am folosit 600 g de zahăr și un sfert de linguriță de sare de lămâie.


 Căpșunile și zahărul le-am pus într-o cratiță câteva ore să-și lase zeama...


apoi, le-am pus să fiarbă la foc mic, fără să amestec în dulceață (doar se scutură cratița din când în când). 


Dulceața am lăsat-o să fiarbă, îndepărtând tot timpul spuma ce se formeză deasupra. Vom ști când este gata după faptul că siropul se "leagă", devine lipicios, iar daca luăm cu lingurița puțin și îl punem pe o farfurie, acesta se întărește într-o forma regulată. 
Dintr-un kg de fructe mi-a ieșit un borcan de 450 g și un bol pentru mâncat la micul dejun. 
Să aveți poftă bună!! 

Pateuri cu ciuperci, cașcaval și ceapă caramelizată


Statul departe de cuptor nu a durat mult, doar câteva zile și m-am apucat de copt. Pateurile acestea sunt simplu de făcut, cu ce umpluturi doriți și sunt o variantă delicioasă de aperitive.
Eu aveam prin frigider o ultimă pungă de ciuperci congelate și un rest de cașcaval. Pe lângă acestea am mai folosit un pachet de aluat de foietaj, o ceapă roșie, ardei și pătrunjel verde.




Am tocat legumele.... 

și le-am călit în ulei de măsline. Am turnat puțin vin alb pentru aromă și le-am lăsat să fiarbă la foc mic până s-a evaporat tot lichidul, apoi le-am sărat și piperat.
După ce s-a decongelat, dintr-o parte a aluatului am tăiat pătrate de aproximativ 10 cm și din celalaltă, fâșii de 1 cm cu care am făcut marginile pateului. O parte le-am umplut cu ciuperci, iar cele pentru cașcaval le-am lăsat goale. Le ungem marginile cu ou bătut și le coacem 25-30 minute la 180 grade. 


Proaspăt scoase din cuptor...


Peste pateurile goale am pus câteva felii de cașcaval și le-am lăsat în cuptorul stins, dar încă cald, să se topească.  
O ceapă roșie am tăiat-o rondele și am prăjit-o în ulei la foc mic timp de 3-4 minute până devine sticloasă, amestecând des să nu se ardă. Am turnat peste ea puțintel vin roșu, am presărat zahăr și le-am mai lăsat pe foc încă 5 minute amestecând continuu până se caramelizează. 
Pateurile cu ciuperci le-am ornat cu cimbru proaspăt și cele cu cașcaval cu ceapă caramelizată. O minunăție!


Să aveți poftă bună!! 

Chiftele cu caşcaval şi roşii cherry



Nu ştiu cum percepeţi voi, dar pentru mine timpul parcă se comprimă şi o oră trece cât ai bate din palme. Peste senzaţia aceasta se suprapune şi căldura care mă face să fug de cuptor cît pot de mult. 
Dar să nu disperăm, să ne bucurăm de soare, flori de tei şi să savurăm la maximum momentele scurte de relaxare :)).
Ca să evit statul pe lângă aragaz am decis să fac o mână de chiftele cu câte o felie de caşcaval şi o salată cu roşii cherry.

Pentru chiftele avem nevoie de:
• 300 g carne tocată
• 1 ou
• miez de franzelă înmuiat în apă şi stors bine
• 2 căţei de usturoi pisaţi
• pătrunjel verde, cimbru şi rozmarin
• sare, piper 



Am amestecat bine toate ingredientele, am format chiftele ceva mai mari şi mai plate (am vrut eu, dar ele nu m-au ascultat :)) şi le-am prăjit în ulei, după care le-am lăsat să se scurgă de excesul de ulei pe un prosop de bucătărie.
Separat, am tăiat felii de caşcaval şi am pregătit  o salată simplă din roşii cherry, ridichi şi frunze de salată verde, stropită cu puţin ulei de măsline. 



Peste chiftele am pus câte o felie de caşcaval şi le-am dat la cuptorul cu microunde pentru 2 secunde şi le-am servit cu salată şi cîteva felii de caşcaval.
Simplu şi delicios! 


 Să aveţi poftă bună!!



Spaghettini cu sos simplu şi ierburi aromatice


Ca să sărbătorim sosirea premiului "Bucătăraşii gătesc cu Cirio", vineri, chiar dacă era ora cam târzie, am făcut cele mai simple paste cu sos :)).
Am luat o pungă de spaghettini, 2 cepe verzi, 1 usturoi verde, puţin caş de oaie ras, rozmarin şi cimbru verde...


... o conservă de Cirio Polpa, una din "vedetele" serii şi ulei de măsline.


Pastele le-am fiert, scurs şi amestecat cu puţin ulei de măsline pentru a nu se lipi până am făcut sosul.
Separat, am călit în ulei de măsline ceapa şi usturoiul verde, am adăugat conserva de roşii şi am lăsat sosul să dea câteva clocote. După ce l-am luat de pe foc, am adăugat brânza, ierburile tocate, sare şi piper. Gata papa în doi timpi şi trei mişcări!
Rezultatul delicios şi sănătos ... 


 Să aveţi poftă bună!!




Premiu "Bucătărăşii gătesc cu Cirio"

Acum e momentul să mă laud :)). La începutul săptămânii am aflat că sunt printre câştigătorii concursului de reţete Cirio organizat de către Bucătăraş Ro. Reţeta cu care am participat este rasol cu legume, una din preferatele mele, fiind simplă şi delicioasă.
Azi a sosit premiul şi vreau să mă laud cu el :)).


Mulţumesc Bucătăraş Ro şi Cirio!!!