Tocăniţă de hribi de la Poiana Horii

Azi am făcut o tocăniţă de hribi (nu proaspeţi, că în decembrie nu prea avem de unde, ci din congelator :)) şi m-am gândit să „împart” cu voi.

Astfel, am decongelat o pungă de hribi de la Poiana Horii (eee...), am tocat o ceapă şi nişte pătrunjel verde.



Am pus ceapa la călit într-un pic de ulei până a devenit sticloasă, am adăugat jumătate din pătrunjel (se accentuează aroma lui dacă îl căliţi un pic), apoi a venit rândul ciupercilor să se alăture acestora.

După aproximativ 3 minute, am presărat un pic de boia dulce de ardei (opţional, dar mie îmi place), am adăugat apă şi le-am lăsat să fiarbă la foc domol.

 


Într-un bol am amestecat cu telul 2-3 linguri de făină (depinde de cîtă apă aţi adăugat peste ciuperci) cu smântână.

Când sunt gata ciupercile, am luat de pe foc tocăniţa şi, pentru a nu avea cocoloaşe în mâncare, am luat câte un polonic de sos şi l-am adăugat peste amestecul de făină cu smântână.



Am turnat înapoi peste tocăniţă „chestia” de mai sus (că nu stiu cum să-i spun) şi se lasă să mai fiarbă un pic, amestecând, până se îngroaşă sosul.



Se sărează şi se piperează, se adaugă restul de pătrunjel verde. Se potriveşte de minune cu o mămăliguţă aburindă.


Să aveţi poftă bună!

5 comentarii:

  1. :)fff bun....am urmat toate instructiunile....dar am folosit hribi de la Valea Ierii:)

    RăspundețiȘtergere
  2. toate-s bune si frumoase !!!!! da cum verificam daca ciupercile sunt otravitoare?

    RăspundețiȘtergere
  3. cum verifici ciupercile ? simplu , le mananci si apoi vezi rezultatul !

    RăspundețiȘtergere
  4. Hribii sunt destul de "siguri" in sensul ca desi sunt cateva specii de ciuperci otravitoare care seamana cu hribii comestibili, odata ce ai invatat despre toate, poti sa le diferentiezi usor. Un exemplu ar fi "hribul tiganesc", foarte otravitor, dar care se deosebeste clar prin coloritul rosiatic. Oricum, este imperativ sa va familiarizati atat cu variantele de hribi comestibili, dar si cu cele necomestibile, ca sa faceti o diferentiere clara. Legendele despre hibrizi intre ciuperci comestibile si cele otravitoare, spori combinati, etc sunt doar atat: legende. Daca se intampla un accident inexplicabil e din cauza ca (din neatentie) o ciuperca otravitoare s-a strecurat printre cele bune. De exemplu, din cauza unei confuzii (confuziile cele mai dese apar in cazul ciupercilor foarte tinere).

    RăspundețiȘtergere